|
|
|
Hozzávalók 4 személyre:
2 db padlizsán, 3 evőkanál olívaolaj, 1 pohár joghurt, fél citrom leve, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor friss korianderlevél, só, darált bors.
Elkészítése:
Fél centi vastagságú szeletekre szeleteljük a padlizsánt. Szórjuk meg sóval és darált borssal, majd kenjük meg mindkét oldalát olívaolajjal. Hevítsünk fel egy nagy serpenyőt,... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók a polentához: 20 dkg kukoricadara, 1 csipetnyi só, 2 evőkanál olívaolaj, kevés darált feketebors. A csirkéhez: 2 db egész bőrös csirkemell, 1 doboz koktélparadicsom, 2 szál rozmaring, 4 gerezd fokhagyma, só, darált feketebors, 2 evőkanál olívaolaj, 3 evőkanál reszelt parmezán sajt.
Elkészítése:
Vágjuk négyfelé a csirkemelleket, hagyjuk rajta bőrüket... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
1 kg hátszín, 1 evőkanál őrölt bors, 1 evőkanál olívaolaj, 1,2 dl vörösbor, 22,5 dkg gyűjtött és termesztett gomba vegyesen (például: sárga rókagomba, vargánya, barna tinóru) megtisztítva és szeletelve, fél gerezd fokhagyma zúzva, 3 dl marhahúsleves, 1 evőkanál kukoricaliszt, 1 kiskanál dijoni mustár, 1 kiskanál borecet, 5 evőkanál édes tejszín.
El... |
|
|
|
|
|
|
|
...
A zöld fodros ágyon a sherry-vel sült csirkemájfalatok, az érett szőlőszemek, na meg a tojásos bundájú baguette-szeletek olyan mennyei villára valót jelentenek így együtt
Hozzávalók:
2 tojás
1 deci tej
só és frissen őrölt fekete bors
frissen reszelt szerecsendió
6 darab 2 centis baguette-szelet
6 evőkanál ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
20 dkg búzaliszt, 3 dl tej, 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 csipetnyi cukor, 1 teáskanálnyi só, 1 evőkanálnyi vaj, 1 csomag szárított élesztő, 1 maréknyi búzadara.
Elkészítése:
Szórjuk a kétféle lisztet egy nagy dagasztóedénybe, adjuk hozzá a sót, a cukrot, a szárított élesztőt és a szobahőmérsékletű vajat. Kapcsoljuk be a dagasztót,... |
|
|
|
|
|
|
|
Burgonyás lángos tejföllel
A nyár egyik slágere a lángos, amiért sokat állunk sorba a strandon. Lángost otthon is készíthetünk!
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg főtt és áttört burgonya, 2 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 1 csipet cukor, só, étolaj a sütéshez
Tálaláshoz: friss tejföl, trappista sajt, fokhagyma
A... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
1 csomag leveles tészta
2 dkg vaj
10 dkg étcsokoládé
6 (mag nélküli) narancs
2 evőkanál barna cukor
2 evőkanál pisztácia
narancsszörp
porcukor
ELKÉSZÍTÉS
A tésztából kistányér segítségével 4 kört vágunk ki. Kivajazott, lisztezett tepsibe tesszük, és 1 órára hűtőbe rakjuk. A lapokat meleg... |
|
|
|
|
|
|
|
Desperado : Aranyhal
Úsztam az óceán vizében
Kukacra vadászva merészen
Nem figyeltem fel a botodra
S ráharaptam a horogra
Bárhogy is nézed, serpenyőben végzed
Végy 2 tojást és süss majd ki mást
Nem úszod meg, ha mondom, megsütlek roston
Elrontom a gyomrod
De ez már nem a Te gondod
Engedd, had menjek, engedj el... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
30 dkg bab, 1 kis fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor korianderlevél (vagy mokkáskanál őrölt koriander), 1 csipetnyi csípős paprika, 1 tojás, 12 dkg liszt, 2 evőkanál szezámmag, bő olaj a sütéshez, só
Elkészítése:
A babot egy napig hideg vízben áztatjuk, majd lecsurgatjuk, és egy óra hosszáig lassú tűzön... |
|
|
|
|
|
|
|
Az anyós meghívja a vejét ebédre. Eleve gyanús.
Az asztalon kétféle kaviár, lazac, mindenféle saláták,
húsok, serpenyős krumpli, pezsgő, whisky, konyak,
ami szem-szájnak ingere. Az anyós maga a bűbáj,
majd valamiért kiszalad a konyhába. A vő próbaképpen
levág egy szeletke húst, és odaadja az anyós macskájának.
A macska megeszi, és feldobja a talpát. Be... |
|
|
|
|
|
|
|
Canard a l`Orange (narancsos kacsa)
Hozzávalók:
2 db bőrös kacsamell
0,5 dl Cointreau (narancslikőr)
1 dl szárnyas barnamártás
1 dl narancslé
só
bors
A kacsamell bőrös oldalát beirdaljuk, sózzuk és megszórjuk frissen őrölt borssal. Serpenyőben - a bőrös oldalával kezdve - elősütjük, majd középmeleg (150 - 180°C) sütőben készre süt... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
2 dkg szárított fafülgomba (másféle gomba is megfelel), 1 kis cukkini, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg tofu, 1 kis konzerv szójababcsíra, 20 dkg rizstészta, 1 ek. olaj, 1 tk. gyömbérpor, 10 dkg cukorborsó (mélyhűtött), 5 ek. szójaszósz, 4 szál újhagyma.
1. A szárított gombát 20 percre beáztatjuk annyi meleg vízbe, amenn... |
|
|
|
|
|
|
|
Törekedj az egészséges életre.
Érezd, hogy az egész létezés egy tagja vagy. Tudd, hogy nélküled a világ nagyon is szegény lenne, mert csak Veled tökéletes és egész. Minden nap tedd fel magadnak a kérdést, Én hogyan járultam hozzá a nagy egészhez?
Alakítsd ki a felelősség érzetedet, vállalj felelősséget másokért.
Fejleszd ki azt a tudatot, hogy am... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
4 nagyobb szelet filézett hal, 1 evőkanál olívaolaj, 25 dkg aprófejű barna csiperkegomba, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem zöldje, 1 szelet barna kenyér, só, darált bors.
Elkészítése:
Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőt, öntsük bele az olívaolajat, majd tegyük bele az összezúzott fokhagymát. Pároljuk egy percig, vigyázzunk, neho... |
|
|
|
|
|
|
|
... Furcsa érzéseim vannak így év vége felé...
Nem tudom megmagyarázni, de talán nem is szükséges...vagy mégis....
Azt hiszem valamiféle hiányérzet, némi csalódottság...keserűség és bizonytalanság....de emelett ott a serpenyő másik oldala ...
csak végig kéne zongoráznom a jót is....
Hogy mi volt a legjobb????
Fontos lettem valaki számára!
Szeretve... |
|
|
|
|
|
|
|
Még annyira nem aktuális, de azért Valentin napi meglepetésvacsi ötletként már el lehet játszani a gondolattal, és főpróbát is lehet tartani egy "csak úgy" romantikus, gyertyafényes vacsorával:-)
Tengeri halfilé rizzsel (2 személyre (természetesen)
1/2 tengeri halfilé, 30 dkg rizs, 1,5 dl tej, ételízesítő, bors, bazsalikom, fokhagyma, petrezselyemzöld, ma... |
|
|
|
|
|
|
|
... Bár a szakácskönyvek szerint mindenféle rizst használnak, gyakorlatban azonban majdnem kizárólag csak fényezett rizst. Mint már reklámoztam, a kék SOS rizs szerintem ilyen, bár ráírva nincs.
Először megmossuk a rizst, sőt alaposan meg is kell dörzsölni a markunkban. Akkor jó, ha az öblítővíz már nem fehér. Leöntjük a vizet és kimérjük a főzővíz mennyiségét. Ez alapve... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
8 dkg étcsokoládé
fél dl tejszín
fél evőkanál tea
25 dkg linzertészta
1 tojássárgája
2,5 dkg margarin
2,5 dl csokoládés tej
1 kávéskanál citromlé
1 dkg porcukor
1 evőkanál málnaszörp
ELKÉSZÍTÉS
A tejszínt felforraljuk, hozzáadjuk a teát, és 5 percig lefedve állni hagyjuk. A serpen... |
|
|
|
|
|
|
|
Reményik Sándor:
Jóakarat
"Én jót akartam, - s minden rosszra vált..."
Van-e szörnyűbb szó, szörnyűbb tőrdöfés;
Mellyel a szív magának ád halált,
S önnön hajába markol szaggatón
A kétségbeesés?!
"Én jót akartam.
Zephirt vetettem, - és vihart arattam. - ... |
|
|
|
|
|
|
|
Reményik Sándor:
Jóakarat
,Én jót akartam, - s minden rosszra vált...''
Van-e szörnyűbb szó, szörnyűbb tőrdöfés;
Mellyel a szív magának ád halált,
S önnön hajába markol szaggatón
A kétségbeesés?!
,,Én jót akartam.
Zephirt vetettem, - és vihart arattam. -
Szóltam a földnek: gyorsabban forogj! -
S megindult alattam, ... |
|
|
|
|
|